Nyhamna & Ormen Lange er Shellgruppens ‘Digital Asset of the Year’
sep. 12, 2024
Norske Shell stakk av med prisen ‘Digital Asset of the Year’ i forbindelse med konsernets globale Shell.ai Awards 2024.
Prisutdelingen tok sted i Bangalore og Marianne Olsnes, Administrerende Direktør for Shell i Norge, deltok virtuelt for å motta prisen. I sin takketale kommenterte hun at prisen anerkjenner en flerårig digitaliseringsreise, samt hardt arbeid og dedikasjon fra svært mange involverte.
Marianne Olsnes mottok prisen fra Dan Jeavons (Visepresident for Digital Innovasjon i Shell) på scenen i Bangalore, og Robin Mooldijk (Direktør for Prosjekt & Teknologi i Shell) som også deltok virtuelt, fra Haag.
– Jeg er så utrolig stolt av organisasjonen vår, smiler Marianne Olsnes.
– Dette er en hyllest til et fantastisk samarbeid på tvers av team, assets, lokasjoner, funksjoner og med eksterne partnere. Det er inspirerende å se den reelle endringen og verdien vi har klart å skape sammen. Vi deler denne prisen med lisenspartnerne våre i Ormen Lange, Nyhamna-eierne og operatør Gassco, og våre teknologipartnere, spesielt de flinke folkene i Kongsberg Digital.
Gjennom mange år har Norske Shell jobbet målrettet med å digitalisere sine operasjoner, og lanserte i 2020 en digital tvilling for Nyhamna landanlegg, muliggjort av Kongsberg Digital sin Kognitwin-platform. Det Shell-opererte Ormen Lange-feltet ble senere lagt til i tvillingen, som integrerer tre sentrale elementer i sitt digitale økosystem; data, visualisering og modellering. Tvillingen, med sine kraftige analysefunksjoner, markerte en ny epoke for visuell samhandling med data og modeller på anlegg-, utstyrs- og komponentnivå.
Over de siste fire årene har en rekke nye funksjonaliteter og bruksområder blitt lansert i tvillingen, med fokus på trygge, effektive og integrerte arbeidsprosesser og optimalisering av produksjon og energibruk. Eksempelvis blir sanntids-data brukt til å kalkulere den optimale injeksjonsraten av MEG (frostvæske) for å forhindre at hydrater former seg i gassrørene som går fra Ormen Lange-feltet inn til land. Dette har bidratt til mer enn én prosent økt produksjon fra feltet, samt besparinger i kost og tidsbruk. Innenfor energioptimalisering har tvillingen en applikasjon som anvender Kunstig Intelligens til å predikere strømbehov. Dette muliggjør mer nøyaktige strømbestillinger, og reduserer tid brukt på manuelle analyser. Digital energioptimalisering, kombinert med fysiske tiltak og tett samarbeid med myndigheter og strøm- og nettselskap bidrar til at regionalnettet kan driftes mer effektivt og legge til rette for økt næringsutvikling.
Fra scenen i Bangalore, India.
Stor motivasjon
– Det er viktig å feire milepæler og innsatsen til alle involverte. At det store globale Shell-miljøet, som har operasjoner i over 30 land, anerkjenner det vi har fått til her i Norge er en stor motivasjon for oss til å fortsette å presse grensene for hva vi kan oppnå, forteller Olsnes.
Shell.ai Awards er en del av Shells Changemakers-konferanse som holdes hvert år for Shell-ansatte som jobber med digital transformasjon og teknologipartnere, i Bangalore, hvor Shell-konsernet har et stort teknologisenter. I tillegg til å feire grensesprengende digitale prestasjoner, satte årets Changemaker-konferanse fokus på hvordan digital innovasjon kan bidra til energiomstilling.
– Vi står overfor store utfordringer, men også enorme muligheter. Digitalisering og Kunstig Intelligens kan hjelpe oss levere mer verdi med mindre utslipp, på en enda tryggere og sikrere måte for folk. Samtidig, når vi setter bort rutine-oppgaver til robotene, så frigjør det kapasitet i organisasjonen til å jobbe med omstilling, utvikling og forbedring, sier Olsnes.
Hun understreker viktigheten av å ha mot til å prøve, teste, feile trygt og lære raskt.
– Digital innovasjon handler om å våge å ta sjanser og lære av erfaringene.