Portrait of Ingun Hovland, a petroleum engineer in Norske Shell.

«Mitt råd til de som blir en del av selskapet for første gang er å være nysgjerrig, og holde øynene åpne for nye muligheter.»

Ingun Hovland, petroleumsingeniør med fordypning i investeringsanalyse

Å si at nysgjerrighet spiller en viktig rolle i Ingun Hovlands liv er en underdrivelse. Dette multitalentet fra Tønsberg har en mastergrad i kjemi fra Universitetet i Bristol, og jobber som petroleumsingeniør i Norske Shell.

Etter å ha levert masteroppgaven ved Universitetet i Bristol, ble Ingun igjen i England på leting etter en jobb som ville gi henne muligheten til å returnere til Norge, om ønsket skulle melde seg.

– Å finne en jobb i England var ikke den letteste oppgaven, og sjansen for at jeg en dag kunne få lyst til å flytte hjem igjen var en for stor risiko for flere arbeidsgivere. Jeg jobbet som farmasøyt mens jeg studerte, men hadde lyst til å prøve noe annet. Da jeg ble ferdig med masteren, rådet faren min meg til å begynne å søke i Norge. Slik fant jeg Shell, og det var full klaff fra dag én!», forteller Ingun.

Lidenskap for selve produksjonen

I 2011 fikk Ingun en stilling som oljevernforsker i Norske Shell. Hennes første oppgave var da å overvåke en rekke forskningsprosjekter rundt potensielle oljesølulykker i Arktiske områder. Hun ble så en del av et modelleringsprosjekt i samarbeid med SINTEF. Målet var å finne en løsning for hvordan kjemikalier kan brytes ned i kalde strøk, uten at det får en konsekvens for fisk- og dyreliv. Men hva nå?

– Etter å ha jobbet utelukkende med forskningsprosjekter, var jeg klar for å finne på noe helt nytt. Gjennom den første tiden min i energiverdenen hadde jeg funnet en ny interesse for produksjonsteknologi. Jeg snakket med Shells internasjonale personalavdeling, og ble rådet til å reise til Nederland. Det innebar å endre disiplin fullstendig, og forlate forskningsprogrammet jeg hadde vært en del av i halvannet år.

Ingun ble værende i Nederland i tre år, etterfulgt av ett års opphold i Russland hvor hun også jobbet med produksjonsteknologi. Det dreide seg om planlegging og design av brønner i nye olje- og gassprosjekter, og om å optimalisere produksjonen fra eksisterende felt.

Ingun har jobbet med både planleggingen av felt, og drift, og trives spesielt godt i et operasjonelt miljø. Hun reiste fra Russland, og fortsatte jobben hjemme i Norge. Tiden fløy, og plutselig hadde Ingun 10 år bak seg i Shell. Tid for en ny oppdagelsesferd? Absolutt!

Multiskilling

Ingun bestemte seg for at det var på tide med en aldri så liten miljøforandring. Og da det dukket opp en stilling i Norske Shell som rådgiver for daværende administrerende direktør, Rich Denny, hoppet hun på muligheten. Denne stillingen ga henne muligheten til å bli med på styremøter, og ga henne et innblikk i en litt annen verden. Nå utviklet Ingun en interesse for økonomi, og for den kommersielle delen av bransjen.

– I kraft av stillingen min fikk jeg tilgang til møter jeg ikke hadde vært en del av før, og nettverket mitt ble både større og annerledes. Å flytte seg vekk fra den tekniske delen og over i et helt nytt felt er en prosess. Det er likevel en fantastisk mulighet for å lære, og jeg har fått mange nye erfaringer på kort tid, sier hun.

I dag har Ingun opparbeidet lang erfaring som petroleumsingeniør fra flere felt og land. Hva er så neste stopp? Jo, fremfor å gjøre noe helt nytt igjen, har Ingun gått for multiskilling i investeringsanalyse. Multiskilling handler om å bygge bredere kompetanse framfor fordypning i ett fagfelt.

– Det vil si at jeg bygger på mitt tekniske utgangspunkt, men får mulighet til å anvende tilsvarende data for å vurdere prosjektets konkurransedyktighet gjennom en økonomisk lense. Denne kompetansen gjør at jeg kan bidra mer helhetlig inn i prosjektene, og får en enda bedre forståelse av hvordan vi vurderer prosjekter internt i Shell, forteller hun.

Ingun tar nå Shells interne kursing innenfor investeringsanalyse, og anvender den nye kunnskapen inn i Norske Shells prosjekter, med god støtte fra erfarne investeringsanalytikere i selskapet.

Nysgjerrighet som virkemiddel

Ingun bor i Stavanger sammen med mannen og datteren på et år. I tillegg har paret et nytt barn på vei. Å ha vært en del av Shell-universet i så mange år, og i flere ulike roller, har gjort henne til det man kan kalle en Shell-spesialist.

– Å bytte land så mange ganger har gjort meg ganske komfortabel med forandring. Hvis Shell hadde invitert meg til å jobbe i utlandet igjen, hadde jeg nok ikke sagt nei, ler Ingun, og fortsetter:

– Mitt råd til de som blir en del av selskapet for første gang er å være nysgjerrig, og holde øynene åpne for nye muligheter. Er det noe spesielt du har lyst til å gjøre? Si det! Får du tilbud om et nytt oppdrag? Si ja! Jeg har aldri fått et nei hos Shell, og jeg har sagt ja til mye som jeg visste veldig lite om på forhånd. Nysgjerrigheten min var det som fikk meg hit jeg er i dag.

Du er kanskje også interessert i:

Verdensmannen Aksel

– Dette er jo et drømmeprosjekt. Det er fremtiden, og en viktig del av løsningen på klimautfordringene vi står i, sier Aksel Plener, for tiden utleid fra Shell til Northern Lights.

Prosjektlederen Anne Håland

I 1996 fikk hun sin første jobb som boreingeniør for Norske Shell. Men hun ble ikke i landet lenge. Bare to år etter sendte Shell Anne Håland ut i verden. Her er Anne sin Shell-historie.

Eirin Sandberg, lynet fra Bodø

Siden begynnelsen av karrieren i Shell, har Eirin vært involvert i en rekke prosjekter. Hun er en del av energiomstillingsteamet som ser på muligheter innenfor vindkraft, karbonfangst- og lagring, samt produksjon av hydrogen. – Hver dag i Shell er interessant på sin egen måte, sier Eirin Sandberg.

Ørjan Ellingsen, Material Man

Noen mennesker renner nærmest over av engasjement for det de holder på med, både på jobb og ellers i livet. Materialingeniør Ørjan Ellingsen er nettopp en slik fyr.