I ville bli ingeniør
Da arkeologene jobbet med utgravinger på Gossen, der gassanlegget på Nyhamna skulle bygges, forstod Elisabeth Nautnes hva hun ville bli.
«Jeg er glad for å kunne være med på verdiskapingen i kraft av å være ansatt i Shell»
Fra kontoret på Nyhamna innser Elisabeth at hun identifiserer seg ganske mye med Norske Shell. Hun føler nesten Shell er en del av henne – omgitt som hun var i oppveksten, av planer, byggeplass og etter hvert, fra 2007, da hun ble vitne til oppstart og drift på Nyhamna. Fortsatt på et sted som for henne er hjemme.
Elisabeth Nautnes er å se på gassanlegget på Nyhamna stort sett hver dag. Stort sett i oransje kjeledress med Shell-logo på ryggen. Hun utfører inspeksjon av statisk rør og utstyr. Eller en tank. Hun gjør risikobasert analyse og kartlegger hva slags aktiviteter som kommer det neste året og gjennomgår utstyret – hele tiden, alt i henhold til «PDCA»: Plan Do Check Act.
– Styring og barrierer og konstant sjekk, der har du jobben min – kort oppsummert, sier Nautnes og blottlegger et godt smil.
Allsidig – javisst!
Tidlig morgen til tross, i klatreveggen i Kristiansund henger Elisabeth Nautnes. Hun fikk velge motiv basert på sine hobbyer; landeveis-sykling, stisykling, klatring, randonnée eller fjellturer. Men ettersom snøen ikke har kommet enda, og at fotografen ikke har hele dagen, ble det klatreveggen.
– Å ha mange forskjellige hobbyer gjør at jeg kan tilpasse hobbyene mine til årstid og ikke minst hvor jeg er på jobb. Sånn som nå, sier hun, dinglende fra ti-talls meter over bakken på Kristiansund Klatresenter.
Hun elsker å komme seg ut i naturen, gjerne sammen med kjæresten. Det å ta seg ut enten det er bortover eller oppover gjør at hun får utfoldet flere sider ved seg selv. Og denne naturen, som både Møre og Romsdal er omgitt av – ja den gir virkelig muligheter for det.
– Nei, det var ikke så veldig vanskelig å ta beslutningen om hvor jeg ville bo og jobbe, sier hun fornøyd.
Sivilingeniør i materialteknologi – ikke så tilfeldig
– Jeg var litt usikker på hvilken retning jeg ville gå. Men en ting visste jeg; “I ville bli ingeniør!”
Elisabeth hadde sommerjobb i lab`en på Nyhamna gjennom flere år mens hun tok sivilingeniør-studiet innen materialteknologi, ved NTNU i Trondheim. Så helt tilfeldig var ikke studiet, for er man født og oppvokst på Gossen, så skal det kanskje mye til for at man ikke blir fasinert av et gassanlegg av denne størrelsen.
– Arbeidsdagene består av kontorarbeid, men jeg er også mye ute i felt for å utføre inspeksjoner. Det å kunne variere slik, det liker jeg enormt godt, sier Nautnes.
Hun synes arbeidsdagen er spennende og variert og opplever å få jobbe mot alle mulige disipliner. Det å ha en tverrfaglig kompetanse, og kunne gjøre mye forskjellig – det er enormt kjekt.
– Jeg passer på at alt av rør og utstyr har de kvalifikasjonene som trengs. Innimellom er jeg ute i felten, og inspiserer. Da anvender vi ofte en drone eller roboter, forteller hun.
Etter å ha jobbet en periode i et selskap som hadde kontrakt med Shell, ble Nautnes tilbudt fast ansettelse i Shell. Da hadde hun allerede et godt innblikk i bedriftens prosedyrer.
Som Shell-ansatt er hun opptatt av å kunne gjøre en forskjell.
– Jeg vil gjerne være med på å utvikle en hydrogenfabrikk med tiden, men jeg tror at verden er avhengig av olje og gass i veldig mange år framover. Og da er jeg glad for å kunne være med på verdiskapingen i kraft av å være ansatt i Shell.
Du er kanskje også interessert i:
Mr. Opstad – the biker-man
Mange veier fører til Rom og det gjør sannelig veien til Nyhamna-anlegget også! Se bare på Jan Olav Opstad. Han er tidligere befal i forsvaret, husfar for byens løse katter og en racer på to hjul – nå er han operasjonsleder på Nyhamna.
Omgitt av gode Shell-folk
Hadle Vaage har jobbet i Shell i 18 år, og mener å ha hatt det knallkjekt i løpet av denne tiden. I en jobb som stadig har vært i utvikling, vært inspirerende og innebåret mange gode relasjoner med kloke og kjekke ansatte.
– Jeg er glad i folk, og i Shell har jeg vært heldig å få jobbe med veldig mange flinke medarbeidere som jeg har lært mye av.
Best både over og under overflaten
Ole André Hammerøy disponerer tiden godt og sørger for at livet inneholder mer enn jobb med spenning, bokstavelig talt.
Fikk drømmejobb i Brasil
– Det har alltid vært en drøm å få reise til Brasil med familien og jobbe i en periode, og nå skjer det faktisk, sier Elisabeth Undeland, senior reservoaringeniør i Norske Shell. De neste fire årene blir preget av sol, varme og spennende jobbutfordringer.