Best både over og under overflaten
Ole André Hammerøy disponerer tiden godt og sørger for at livet inneholder mer enn jobb med spenning, bokstavelig talt.
Det var tiden på Draugen som tente gnisten og interessen for å studere videre og finne ut av detaljene bak designet av det elektriske utstyret.
Skyene har sluppet solen gjennom over fiskeværet Bud, ytterst i havgapet på Romsdalskysten. Fortsatt ligger Nyhamna delvis omtåket litt lenger sør, men ikke verre enn at anlegget kan skimtes for faglederen som har ansvaret for strømforsyningen til gassanlegget. Men i dag er det dykking som står i fokus og litt innsikt i Ole André sin store lidenskap.
Et vakkert stykke Norge
Ole André Hammerøy jobber til daglig på Shells kontor i Kristiansund. Han har ansvaret for det elektriske anlegget og strømforsyningen til Nyhamna, en 420kV linje som har en avgjørende funksjon for driften av Nyhamna. Et stort ansvar.
Fra fiskeværet Bud der vi nå har møttes, kan man se over til øya Gossen og Nyhamna. Her er himmelen høy og havet stort, og derfor tilbringer Ole André mye av tiden sin nettopp her. Han er nemlig lidenskapelig opptatt av friluftsliv, og særlig det som foregår under havoverflaten. Dykking og fridykking er en interesse han har vedlikeholdt siden han tok dykkersertifikatet som 16-åring.
Inni naustet som går over to etasjer, finnes alt man kan drømme om innen utstyr som kan brukes både i, over eller under overflaten.
– Dykking er en av mine største interesser, og det å dra ut med dykkerbåten en flott sensommerkveld og være i ett med havet, gjør at jeg får koblet av fra en travel hverdag og ladet batteriene. I tillegg blir det som regel med en fisk eller to med hjem som dagen etter blir til middag, sier han.
For noen år siden overtok han vervet som leder i Bud Dykkerklubb etter at klubben var i ferd med å bli nedlagt, og sammen med en kompis jobbet han hardt for å få liv i dykkermiljøet igjen. – Jeg er veldig opptatt av at alle de som bor her skal ta i bruk alle de fantastiske friluftsmulighetene vi har rundt oss, spesielt det å benytte seg av den utrolig vakre kysten vi har her i området.
Kunne mye – ville mer
Da Shell besøkte Kristiansund Videregående Skole for å presentere tre lærlingestillinger på Draugen-plattformen, stakk han av med vinnerloddet, en lærlingeplass på nettopp Draugen.
– Jeg var utrolig heldig som fikk en læreplass på Draugen. Der ble jeg kjent med mye spennende og avansert utstyr jeg ikke visste eksisterte. Det var tiden på Draugen som tente gnisten og interessen for å studere videre og for å finne ut av detaljene bak designet av utstyret.
Etter endt læretid og en periode på Nyhamna som elektriker startet en inspirert Ole André på den såkalte “Y-veien” – en studievei for å få en Bachelor i elkraft for de med fagbrev. Deretter flyttet han til Trondheim for å studere på NTNU for å få en Mastergrad i Electric Power Engineering.
Ett år “under overflaten” med NRK
Hammerøy har lastet den åpne 15-foteren til Bud Dykkerklubb med utstyr og er på vei til Oddan, en gruppe små-holmer han kjenner godt. Her skal han senere arrangere ukens faste fridykkertur for medlemmene i klubben, hvorav tre skal fridykke for første gang.
Ole André begynte å dykke som 16-åring, og da han dro til Trondheim for å studere, utvidet han sin maritime interesse til også å gjelde seiling.
- Jeg ble veldig inspirert til å dra på langtur med seilbåt. Det skjedde etter å ha sett en seilserie om tre personer som seiler rundt jorden og som skaper seg et helt annerledes liv med store opplevelser for en periode.
Disse filmene bidro til å endre Ole André sitt syn på hva som er mulig. Det ble også utgangspunktet for det som senere skulle gi ham stor glede i livet når det gjelder seiling. Men det skjedde først noen år senere, på jobb som elektroingeniør i selskapet Brunvoll. Da tar Ole André ett års permisjon og legger ut på en lang seiltur. Nå skal han sammen med kjæresten og et vennepar undersøke hva som finnes under havoverflaten langs hele Norges kyst - fra sør til nord i den 50 fot store seilbåten «Havblikk» Dette resulterer til slutt i deres egen TV-serie «Under Overflaten» på NRK.
Høster av erfaringer
I løpet av ett år seilte de fire 3500 nautiske mil mellom Lindesnes i sør og Grense Jakobselv i nord. Og i løpet av disse månedene har Ole André rollen som kaptein med ansvaret for navigasjon, bedriftsøkonomi og vedlikehold. – Det ble det mest lærerike året i mitt liv, og det kjekkeste, sier Ole André og legger til.
– Når datteren vår har blitt stor nok til å snorkle, drømmer vi om en ny tur, men da til varmere strøk.
– Gjennom de siste 10 årene har jeg lært å bli en tryggere leder som kan håndtere uventede hendelser og som kan fikse praktiske ting som oppstår. Jeg har vært vant med å utfordre meg selv og fått en større selvtillit som kommer veldig godt til nytte i jobben min og på fritiden.
Du er kanskje også interessert i:
Fikk drømmejobb i Brasil
– Det har alltid vært en drøm å få reise til Brasil med familien og jobbe i en periode, og nå skjer det faktisk, sier Elisabeth Undeland, senior reservoaringeniør i Norske Shell. De neste fire årene blir preget av sol, varme og spennende jobbutfordringer.
Verdensmannen Aksel
– Dette er jo et drømmeprosjekt. Det er fremtiden, og en viktig del av løsningen på klimautfordringene vi står i, sier Aksel Plener, for tiden utleid fra Shell til Northern Lights.
Prosjektlederen Anne Håland
I 1996 fikk hun sin første jobb som boreingeniør for Norske Shell. Men hun ble ikke i landet lenge. Bare to år etter sendte Shell Anne Håland ut i verden. Her er Anne sin Shell-historie.
Eirin Sandberg, lynet fra Bodø
Siden begynnelsen av karrieren i Shell, har Eirin vært involvert i en rekke prosjekter. Hun er en del av energiomstillingsteamet som ser på muligheter innenfor vindkraft, karbonfangst- og lagring, samt produksjon av hydrogen. – Hver dag i Shell er interessant på sin egen måte, sier Eirin Sandberg.